Τι είναι το SEO;

(το παρακάτω άρθρο περιλαμβάνει πληροφορίες και περιεχόμενο αρκετά παλιό, ενδέχεται κάποια πράγματα να μην ισχύουν πλέον)

Το SEO είναι μια φιλοσοφία όχι μια υπηρεσία. Για να αυξήσεις τα αποτελέσματα δε φτάνει μόνο ένα extension ή ένα add-on στην ιστοσελίδα σου. Πρέπει να βελτιώσεις πολλά στα κείμενα και στα προϊόντα σου, περιγραφές, τίτλους, εικόνες και επίσης πολλά περισσότερα όπως την ταχύτητα της ιστοσελίδας σου. Αυτά είναι το λιγότερο για να ξεκινήσεις. Πάμε τώρα σε κάποια μικρά παραδείγματα πριν φτάσουμε στα πολλά:

  • Μέχρι 70 χαρακτήρες στους τίτλους των προϊόντων, σελίδων.
  • Μέχρι 150 χαρακτήρες στις μετα-περιγραφές των προϊόντων, σελιδών. (meta description)
  • Να μην κάνετε αντιγραφή-επικόλληση κειμένω και εικόνων από άλλες ιστοσελίδες διότι οι μηχανές αναζήτησης θα βγάλει το περιεχόμενο σας ως διπλότυπο.
  • Κάθε προϊόν πρέπει να έχει μία τουλάχιστον εικόνα ή/και βίντεο.
  • Να μην υπάρχουν πολλά links μέσα σε μια σελίδα. Δηλαδή να μην έχετε πολλές παραπομπές των χρηστών σας σε άλλες ιστοσελίδες, εκτός της δικής σας.
  • Όταν θέλετε να δηλώσετε στη μηχανή αναζήτησης, την μοναδικότητα μιας λέξης ή φράσης κλειδιών, τότε θα πρέπει να την αναφέρετε σε μια σελίδα περισσότερες φορές από άλλες. Η περιγραφή της σελίδας και γενικά τα κείμενα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον μια παράγραφος, 200 χαρακτήρων.
  • Θέλεις να τονίσεις κάποιες λέξεις ανά σελίδα/προϊόν; Η λύση είναι να γίνει η συγκεκριμένη λέξη/φράση BOLD. Μην το παρακάνεις όμως. Βλέπουμε σε κάτι σελίδες καμιά 10αριά λέξεις σε bold. Μέγα λάθος. Πάει ανάλογα με το κείμενο, εάν είναι κεντρική σελίδα ή υποσελίδα.
Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο στο SEO είναι τα backlinks. Τα backlinks είναι πόσες και ποιες ιστοσελίδες σε “αναφέρουν” μέσα στις σελίδες τους, στα άρθρα τους ή στο forum τους. Backlinks αποκτάς εύκολα μέσω ένός post σε κάποιο forum αλλά και δύσκολα, μέσω ενός άρθρου από κάποια εφημερίδα που σε βρήκε και σε έκανε θέμα/άρθρο στην ιστοσελίδα. Προφανώς υπάρχει και μία αξιολόγιση για το τι backlinks έχεις αλλά εσύ δε μπορείς να το κρίνεις αυτό. Πολλές ιστοσελίδες έχουν backlinks αυτόματα αφού υπάρχει κόσμος που αναφέρει ιστοσελίδες συνεχώς. Facebook, Twitter, Pinterest, Youtube κλπ κλπ, είναι κάποια από τα “εύκολα” backlinks.  Τα backlinks που αναφέρουν την ιστοσελίδα σου αλλά είναι με κείμενο είναι πιο σημαντικά από τα ξερά και μεμονομένα urls.
Σίγουρα λοιπόν, χρειάζεται “προσωπική δουλειά” από σένα για να μπορέσεις να ανέβεις ψηλά σε αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης. Βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει ο ανταγωνισμός του κλάδου που βρίσκεσαι καθώς και εάν η ιστοσελίδα έχει μόνο Ελληνικό κοινό ή παγκόσμιο. Τα πράγματα αλλάζουν πάρα πολύ σε ένα πολύγλωσσο ηλεκτρονικό κατάστημα. Σε ένα πολύγλωσσο πολυκατάστημα αυτόματα πολλαπλασιάζεις τις περιγραφές, τις υποσελίδες, τις λέξεις κλειδιά, άρα πολλαπλασιάζεις και τα αποτελέσματα της ιστοσελίδας σου στις μηχανές αναζήτησης.

Υπάρχουν κάποια πολύ γνωστά αλλά και άλλα λιγότερο γνωστά εργαλεία που σε βοηθούν να κάνεις την ζωή σου πιο εύκολη και να έχεις αποτελέσματα γρήγορα. Το Google Webmasters για παράδειγμα σε βοηθάει να δεις τι αναζητήσεις γίνονται στο Google και εμφανίζεται η ιστοσελίδα σου, καθώς και από όλες τις εμφανίζεις πόσες φορές πάτησαν οι χρήστες στη δική σου ιστοσελίδα. Ενώνοντας και τα στατιστικά του Google Analytics, μπορείς να έχεις μια πιο αναλυτική εικόνα για το που βρίσκεται η ιστοσελίδα σου και τι χρειάζεται ακόμα για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα.

 

Κάθε μεγάλη αλλαγή που κάνεις στην ιστοσελίδα σου, δεν εμφανίζεται αυτόματα στα αποτελέσματα αναζήτησης. Πρέπει να αφήσεις ένα περιθώριο 2-3 ημερών μέχρι και 2-3 εβδομάδων για μεγάλες αλλαγές και να δεις τα αποτελέσματα ώστε να κρίνεις που βρίσκεται η ιστοσελίδα σου. Όλα όσα αναφέρω παραπάνω είναι προϊόν δικό μου και βγήκε μέσα από πολύχρονη προσωπική ενασχόληση για μένα και τους πελάτες που με εμπιστεύτηκαν. Εάν ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα τότε σίγουρα θα έχετε αποτελέσματα αλλά θα γλυτώσετε και λεφτά κάνοντας πολύ δουλειά από μόνοι σας.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι όλα τα παραπάνω κανονικά κοστίζουν από 400-500 ευρώ /μήνα για κάποιον SEO expert, να τα εφαρμόσει στην ιστοσελίδα σας.

Leave a Reply